Sidkarta   |   Kontakt
 
Större textMindre text

Inspirerande forskningsmaterial om hemlagat

I Folkkultursarkivets frågelistinsamling "Gör-det-själv - livet med hemgjort, hantverk och handens arbete" deltog sammanlagt 61 personer.  

De inlämnade frågelistsvaren och fotografierna utgör ett digert och värdefullt forskningsmaterial som kommer att bearbetas av FM Ann-Helen Sund i hennes doktorsavhandling i etnologi vid Åbo Akademi. Ann-Helen Sund verkar som traditionsvetenskapliga nämndens forskare och intresserar sig för det handgjorda, hemlagade och självtillverkade i samtiden.

Trots att det inte längre är nödvändigt att själv tillverka saker på samma sätt som tidigare, är det ändå många som ägnar sig åt att sticka, väva, baka, sy, safta och sylta, göra smycken, bruksföremål och prydnader, odla grönsaker och plocka bär. Många av de som deltog i insamlingen beskriver också ett naturligt och okomplicerat förhållande till det handgjorda och det hemlagade.

Dagens konsumtionsiver kritiseras starkt av en del, medan andra erkänner att de hellre köper nytt istället för att laga själv eller återvinna. I svaren framkommer en mängd olika hantverksintressen och många svarares beskrivningar och bilder av alster och arbeten uppvisar en imponerande kreativitet och uppfinningsrikedom.

Bland alla som har deltagit i insamlingen har vi lottat ut tio bokpris. Folkkultursarkivet gratulerar vinnarna!

Margareta Alameri, Esbo
Elina Andersson, Karis
Alice Bäckman, Liljendal
Anna Erkas, Vasa
Dorrit Fredriksson, Malmö, Sverige
Eva Packalén, Helsingfors
Lis-Britt Törnberg, Godby
Rolf Uddström, Esbo
Kerstin Ventus, Sibbo
Hannele Ögård Forsman, Mariehamn
 

| Mer
Skriv ut
Svenska litteratursällskapet i Finland | PB 158, 00171 Helsingfors | Tfn (09) 618 777 | info(a)sls.fi |