Sidkarta   |   Kontakt
 
Större textMindre text

Människans bästa vän


Frågelistan om sällskapsdjur lockade 105 personer att svara. Berättelserna som skickades in till arkivet är påfallande välskrivna och personliga, både roliga och gripande. Vi har också fått ta emot omkring 400 fotografier av olika slags sällskapsdjur. Tack för alla fina bidrag! Farhågorna om att bara hund- och kattälskarna skulle vilja delta visade sig vara obefogade. Visst dominerar hundarna och katterna men vi har också fått in svar om möss, hamstrar, marsvin, sköldpaddor, papegojor, undulater, kaniner, får, getter, hästar ­- ja till och med om en tam fälthare.

Många har svarat samvetsgrant på de detaljerade frågorna medan andra har valt att berätta fritt om sitt eller sina sällskapsdjur, i form av korta anekdoter ur den gemensamma vardagen. Hur skribenten än har gått till väga löper den starka tillgivenheten mellan djur och människa som en röd tråd genom svaren. De beskriver ett ömsesidigt beroendeförhållande som för med sig både ett stort ansvar och en livsbejakande glädje. För många djurägare betyder sällskapsdjuret ett innehåll i livet.

I dag lever många sällskapsdjur ett "lyxliv" med egen specialgjord mat, egna kläder, leksaker och bäddar. Djuren blir ompysslade och aktiverade, de får den vård de behöver och blir kanske rentav litet bortskämda. Djuren får både kosta och ta plats och många hundar och katter får sova i mattes eller husses säng. Vi integrerar ofta djuren i familjen och betraktar dem nästan som barn.

De personer som vuxit upp på landsbygden, för kanske femtio eller sextio år sedan, kan vittna om ett rätt så annorlunda förhållningssätt till djuren. Sällskapsdjuren var samtidigt också nyttodjur. Hunden var jakt- och vakthund medan katten tog möss i fähusen och kaninerna blev gryta då de vuxit till sig. Djuren vistades mycket utomhus och sällan hade de egna bäddar att sova på. De åt de matrester som blev över då husfolket fått sitt. Det betyder förstås inte att djuren skulle ha varit mindre viktiga, men vår inställning till djuren har förändrats.

Resultatet av frågelistan kommer att redovisas utförligare i en artikel i höstens nummer av tidskriften Källan, som utkommer till julen 2010 och sänds till alla meddelare. Ännu ett stort tack till er alla som bidragit med era värdefulla berättelser, åsikter och reflektioner!


Följande priser delas ut den här gången:

I pris 250 euro , Birgitta Lönnqvist, Vanda

II pris 200 euro, Eva Hannus, Helsingfors

III pris 150 euro, Inger Pietiläinen, Åbo

IV-VII pris 100 euro, Eva Hellsten, Tessjö; Pia Honkasalo,  Pikis; Monika Mattsson, Helsingfors; Anna-Maria Nordman, Karperö                                                                                                                         


Utlottningspriser 50 euro                                                

Börje Backholm, Sundom

Elise Niemi, Vasa                                                                                                        


Dvd-priser                                                                      

Elina Andersson, Karis

Monika Antikainen, Rusko

Josefin Backman, Karis

Paula Wolontis, Helsingfors

Elisabeth Österberg, Övermark               


Bokpriser                                                                       

Kristina Eriksson, Lovisa

Kerstin Fredriksson, Karis

Anita Hagman Linköping, Sverige

Synnöve Hartman, Esbo

Berit Holm, Sjundeå

Claes Holmgren, Klintehamn, Sverige

Maria Johansson, Pargas

Yngvill Martola, Karis

Leif Paulin, Vasa

Maire Peltonen, Åbo

Ines Sandberg, Purmo

Marianne Tapper, Västanfjärd

Sanna M. Wiklund, Munsala

Gunnevi Winberg, Ekenäs

Bodil Vocke, Esbo

Svenska litteratursällskapet i Finland | PB 158, 00171 Helsingfors | Tfn (09) 618 777 | info(a)sls.fi |