Sidkarta   |   Kontakt
 
Större textMindre text

Människans bästa vän - en frågelista om sällskapsdjur

"Trendsäkra toypudeln Maggie öppnar sin garderob, shoppar nya hundkläder och tipsar om senaste modet för dig med päls." Citatet är lånat från "Sveriges bästa hundmodeblogg" Poshpoodle (poshpoodle.blogg.se ), som tipsar om hundmode, butiker och kändishundar. Har synen på sällskapsdjur förändrats och vad betyder sällskapsdjur för dig?

I Finland finns i dag över 600 000 hundar, vilket kan ses som världsrekord i proportion till landets folkmängd. På 10 år har antalet dvärghundar och andra småhundar fördubblats och årligen omsätter hundtillbehörsbranschen 250 miljoner euro. Samtidigt uppger Helsingfors djurskyddsförening i september 2009 att 500 katter redan har blivit övergivna i år. Föreningen har också fått ta hand om andra djur i nöd: hundar, hästar, marsvin, ormar och ödlor som människor har tagit som sällskapsdjur och lämnat åt sitt eget öde då intresset falnat.


Berätta om djuren i ditt liv

Årets pristävling handlar om våra liv tillsammans med sällskapsdjuren. Vad betyder ditt djur för dig och på vilket sätt påverkar det din vardag? Berätta om skötsel och skolning, kontakter med andra djurägare och synpunkter på etiska frågor såsom när det är rätt att avliva ett djur.

Vi hoppas att frågelistan ska intressera dig som har eller någon gång har haft ett sällskapsdjur. Under ett människoliv hinner man ibland uppleva flera olika sällskapsdjur och du får gärna berätta om dem alla, eller så väljer du ditt älsklingsdjur. Reflektera över huruvida din egen och andras inställning till sällskapsdjur har förändrats och i så fall på vilket sätt. Också du som aldrig har haft ett eget djur är mycket välkommen att delta. Nästan alla har ändå kommit i kontakt med sällskapsdjur och det kan handla om både positiva och negativa upplevelser. Frågorna är avsedda som hjälp och stöd för minnet och alla behöver inte besvaras. De kan tyckas handla mest om hundar, men Folkkultursarkivet ser fram emot svar som berättar om erfarenheter av alla slags sällskapsdjur, kaniner såväl som minigrisar.


Skicka gärna foton

Arkivet tar gärna emot fotografier med anknytning till temat. Vi är ute efter bilder som visar djuren i sin roll som sällskapsdjur, d v s bilder av samspelet mellan djur och människa eller djuren tillsammans med sina prylar, t.ex. en kanin som blir borstad, en katt i sin bur, en hund iklädd regnkappa. Med tanke på långtidsförvaringen tar vi helst emot digitala fotografier av så bra teknisk kvalitet som möjligt (d.v.s. tillräckligt stora filer i t.ex. jpeg-format). Du kan också sända in pappersfotografier, antingen som en donation eller till låns. Var noga med att meddela om du vill ha bilderna tillbaka, så skannar vi dem och returnerar dem till dig. Kom också ihåg att uppge bildernas motiv, namn på personer och djur, plats, tidpunkt och fotograf. De insända fotografierna införs i arkivets bilddatabas och kan i framtiden användas av forskare och andra som anlitar vårt arkiv.

Insamlingen pågår till den 31 mars 2010 och som vanligt delar vi ut ett antal penning- och bokpris. Sänd in ditt svar per post eller e-post. Postadressen är Svenska litteratursällskapet, Folkkultursarkivet, Riddaregatan 5, 00170 Helsingfors. Märk kuvertet "Pristävling 50".  Om du sänder in ditt svar per e-post är adressen marika.rosenstrom@sls.fi. Marika Rosenström svarar också gärna på frågor om insamlingen per e-post eller tfn 09-618 777. Stort tack på förhand!                                                                                    

 Frågelistan i utskriftsvänligt format

Svenska litteratursällskapet i Finland | PB 158, 00171 Helsingfors | Tfn (09) 618 777 | info(a)sls.fi |