Sidkarta   |   Kontakt
 
Större textMindre text

Varför blev det krig?

Foto: Sonja OnnelaI början av 1800-talet härjades Europa av krig på flera fronter. Kejsar Napoleon av Frankrike smidde storslagna planer på att göra Frankrike till Europas mäktigaste land. Han gick från seger till seger på det europeiska fastlandet, och så småningom var Rysslands kejsare Alexander tvungen att sluta fred med Frankrike. Det enda hotet mot Napoleons planer var Storbritannien som fortfarande kontrollerade världshaven.

Sommaren 1807 möttes Napoleon och Alexander i Tilsit, som ligger på gränsen mellan det som i dag är Kaliningrad och Litauen. De slöt fred och delade upp Europa i varsitt intresseområde, ett franskt och ett ryskt. Ryssland gick med i Napoleons kontinentalblockad mot Storbritannien, och Alexander förband sig att också tvinga med Sverige i blockaden. Avsikten var att isolera Storbritannien från resten av Europa. I avtalet bestämdes inget om Finland, som var en del av det svenska riket, men i praktiken fick den ryske kejsaren fria händer. Sverige vägrade att gå med i blockaden, och snart stod kriget för dörren.

Vintern 1808 var bitande kall. Kylan plågade de ryska soldater som samlats vid gränsen till Finland. På morgonen söndagen den 21 februari gick de ryska trupperna, utan krigsförklaring, över gränsen. Kriget skördade snart sina första offer på båda sidorna, och de ryska trupperna avancerade in i Finland.

Svenska litteratursällskapet i Finland | PB 158, 00171 Helsingfors | Tfn (09) 618 777 | info(a)sls.fi |