Sidkarta   |   Kontakt
 
Större textMindre text

Namnen i våra städer


Hus får ofta inofficiella namn. Kilometers-huset i Vasa har fått sitt beskrivande namn för att det är så långt.
Namn som Alexen, Korvhuset, Kinamuren, Gräddhyllan och Pisisbron har sedan 2005 varit föremål för insamling vid Språkarkivet. De är exempel på inofficiella ortnamn i städer, d.v.s. ortnamn som uppstår och lever i folkmun och som används i stället för eller vid sidan av de officiella stadsplanenamnen.

Många olika slag av platser i en stad får inofficiella namn, stora som små: allt från stadsdelar, gator och byggnader till rondeller, träd och pissoarer.


Platser ändrar inte alltid inofficiellt namn bara för att platsens funktion förändras. Vessorna kallas en byggnad i Borgå där Borgå parkeringsövervakare i dag har sitt kontor, men där det tidigare fanns en allmän toalett.
Insamlingen av inofficiella namn vill visa hur namnskicket ser ut i städerna runtom i Finland i dag. I insamlingen har personer i olika åldrar intervjuats och många av de namngivna platserna har fotograferats.

Vill du berätta om namnen i din stad? Kontakta i så fall Pamela Gustavsson vid Språkarkivet, tel. 09-61877458, pamela.gustavsson(a)sls.fi!Svenska litteratursällskapet i Finland | PB 158, 00171 Helsingfors | Tfn (09) 618 777 | info(a)sls.fi |