Sidkarta   |   Kontakt
 
Större textMindre text

Nyhetsbrev 11/2014 från Svenska litteratursällskapet i Finland

3.10.2014

Oktober är bokmässornas och bokälskarnas tid. Bokmässan i Åbo, Bokkalaset i Ekenäs och bokmässorna i Frankfurt och Helsingfors ordnas under oktober månad. SLS deltar i alla fyra. Du kan köpa SLS nya böcker till förmånliga priser, göra fynd ur vår äldre utgivning och lyssna på intressanta programnummer. 

Vi ses på mässorna!

Bokmässan i Åbo

Bokmässan i Åbo pågår under veckoslutet. SLS är med, och finns tillsammans med Vetenskapsbokhandeln i monter A/53–54. 

På lördag 4.10 kan bland annat höra Lena Marander-Eklund berätta om sin nya bok "Att vara hemma och fru" som handlar om livet som hemmafru i det efterkrigstida Finland.

På söndag 5.10 talar Clas Zilliacus under rubriken: "Hur och varför blev den svenska litteraturen i Finland finlandssvensk?" och presenterar samtidigt den nyutgivna boken "Finlands svenska litteratur 1900–2012" (red. Michel Ekman).

  SLS program på bokmässan i Åbo

Bokkalaset i Ekenäs

I Ekenäs är det bokkalas som bäst, och SLS deltar för första gången med program då Michel Ekman och Märtha Norrback presenterar två nya böcker. Bokkalaset pågår 2–5.10.

  SLS program på Bokkalaset

Bokmässan i Frankfurt

Bokmässan i Frankfurt ordnas 8–12.10. Mässan är den största bokmässan i världen, och i år är Finland är mässans temaland och hedersgäst.    

  Läs mera om Finland som temaland på bokmässan i Frankfurt

Bokmässan i Helsingfors

Sist ut är bokmässan i Helsingfors, som ordnas 23–26.10. Här följer några exempel ur SLS program på mässan: Vad hette Kimitoön förr? Varifrån kommer namnet Alglo, som vi i dag kallar Raseborg? På torsdag 23.10 berättar Lars Huldén, Johan Kylander om finlandssvenska bebyggelsenamn. Här kan du bekanta dig med den digitala utgåvan av bebyggelsenamn. Om du besöker mässan på söndag 26.10 kan du höra Julia Tidigs och Jennica Thylin-Klaus berätta om Tove Jansson i bildkonst, serie och prosa.

  SLS program på bokmässan i Helsingfors

  

Boknyheter

Södergran Edith  
Dikter & aforismer
Utgivna av Holger Lillqvist

Edith Södergran (1892–1923) är en av Finlands mesta lästa och mytomspunna poeter och ett av de stora namnen i svensk litteratur. I den här pocketvolymen ingår samtliga dikter och aforismer som hon skrev på svenska. Södergran bröt mot normerna och skapade ett eget lyriskt idiom som talar till läsare runt om i världen än i dag. Hennes dikter och aforismer banade väg för den modernistiska dikten i Finland och Sverige när hon debuterade för ett sekel sedan och de hör till de klassiker som är ett måste i varje bokhylla. Volymen baserar sig på den textkritiska utgåvan med samma titel, som ingår i Edith Södergrans Samlade skrifter (1990). Tidigare utgåvor har baserat sig på Gunnar Tideströms Samlade dikter (1949) där dikternas ordningsföljd ändrats och ett flertal dikter saknas.

 

 

 

 

 

Historiska och litteraturhistoriska studier 89
Thylin-Klaus, Jennica; Tidigs, Julia (red.)

100-årsminnet av Tove Janssons födelse uppmärksammas med artiklar av Sirke Happonen och Björn Sundmark samt med essäer av Maria Antas, Tuula Karjalainen och Boel Westin. Claes Ahlund behandlar i en artikel Joel Rundt som österbottnisk naturdiktare. Tarja-Liisa Luukkanen studerar i sin artikel de svenskspråkiga teologerna i Lördagssällskapet och deras plats i den teologiska lärdomshistorien. Krister Nordberg behandlar i en essä på vilket sätt föreningen mellan Sverige och Norge 1814 skildrades i dikter. I föredraget från litteratursällskapets årsfest uppmärksammar Clas Zilliacus 100-årsminnet av författaren Guss Mattssons död. Från och med i år publiceras i HLS dels artiklar som har genomgått extern sakkunniggranskning, dels essäer.

 

 

 

 

Mäkelä Tomi
Friedrich Pacius. Ein deutscher Komponist in Finnland.
Mit einer Edition der Briefe und Tagebücher von Silke Bruns

Fredrik Pacius, violinist, kompositör och dirigent av nordtysk härkomst, var en central gestalt i finländskt musikliv under 1800-talet och tonsatte bl.a. den finska nationalhymnen. Tomi Mäkeläs studie av Pacius liv och verk, tidigare utgiven av SLS i svensk översättning, utkommer nu på originalspråket tyska. Boken innehåller också en kommenterad utgåva av Pacius efterlämnade skrifter – dagböcker, brev och andra värdefulla dokument – som är betydligt mer omfattande än det urval som presenterades i den svenska upplagan.
Boken utges i samarbete med Georg Olms Verlag.

 

 

  Se fler böcker

  Köp SLS böcker i Vetenskapsbokhandeln

  

Det händer på SLS

20.10 Del 2 i höstens föredragsserie om Estland 
24.10 Seminarium i Vasa: Folkmusik för barn och unga – framtidens traditionsbärare. Förhandsanmälan senast 13.10 till  
tfn +358 6 319 5600, e-post: folkmusik@sls.fi
30.10 Kurs: Skriv i Wikipedia
30–31.10 Seminarium: Flerspråkighet och språkkontakt i modern tid

 

| Mer
Skriv ut
Svenska litteratursällskapet i Finland | PB 158, 00171 Helsingfors | Tfn (09) 618 777 | info(a)sls.fi |