Sidkarta   |   Kontakt
 
Större textMindre text

Nyhetsbrev 8/2014 från Svenska litteratursällskapet i Finland

10.6.2014
Arbetspaket lär eleverna om historiska källor

Vad är en historisk källa och vad kan den berätta? Hur kan man använda en historisk källa, varför behövs källkritik och vad är en källhänvisning? SLS nya arbetspaket för högstadiet innehåller praktiska arbetsuppgifter med arkivdokument som utgångspunkt.

Du kan bekanta dig med arbetspaketet på www.sls.fi/skolan.  

Snart utkommer Finlands svenska litteratur med tillhörande lärarhandledning

I augusti ger SLS ut Finlands svenska litteratur 1900–2012 (red. Michel Ekman), en förkortad version av standardverket Finlands svenska litteraturhistoria (SLS 1999–2000). Till boken hör också en lärarhandledning av Barbara Huldén som riktar sig till modersmålslärare i högstadier och gymnasier.

Som lärare kan du köpa boken för 25 euro (normalpris 36 euro) och få lärarhandledningen på köpet! Förhandsbeställningar kan göras till info@sls.fi.

  

Finlandssvenska bebyggelsenamn finns nu på nätet

SLS har publicerat Finlandssvenska bebyggelsenamn (SLS 2001) i dess helhet på webben. På bebyggelsenamn.sls.fi kan du nu söka bland cirka 3 000 ortnamn på svenska i Finland. Nätutgåvan är fritt tillgänglig och gratis att använda.

Nätutgåvan upptar samtliga bynamn, kommun- och stadsnamn, historiska sockennamn och namn på landskap i svenskspråkiga och tvåspråkiga trakter samt ett urval svenska namn i finskspråkiga trakter.

Uppslagsverket är sammanställt av Lars Huldén och utgavs av SLS som tryckt bok 2001. Boken är sedan länge slutsåld. Inför publiceringen på nätet har Huldén uppdaterat verket. 

Till Finlandssvenska bebyggelsenamn

 

Vetenskapsbokhandeln har öppnat ny butik

Vetenskapsbokhandeln, som säljer bl.a. SLS böcker, har nu öppnat sin nya butik på Snellmansgatan 13 i Helsingfors. Bokhandeln firar med specialerbjudanden fram till 13.6.

Erbjudande! Torsdag 12.6 firar vi Helsingforsdagen och då kan du köpa Helsingfors i ord och bild. Huvudstaden kring sekelskiftet 1900 med 25 % rabatt!

  Till Vetenskapsbokhandelns nätbutik

  

  

Hallbergska priset till Harry Lunabba

Statsrådet Mauritz Hallbergs pris om 19 000 euro tillföll i år politices doktor Harry Lunabba för hans doktorsavhandling När vuxna möter pojkar i skolan – insyn, inflytande och sociala relationer (Helsingfors universitet 2013). Se vår intervju med Lunabba och hör honom berätta om sina forskningsresultat!

  Se intervjun

  Läs prismotiveringen  

  

  

SLS arkiv och bibliotek i Helsingfors är stängt p.g.a. renovering

SLS hus på Riddaregatan 5 i Helsingfors ska genomgå en ombyggnad och renovering. På grund av det här håller kundbetjäningen vid Svenska litteratursällskapets arkiv och bibliotek i Helsingfors stängt från och med den 2 juni 2014.

Den del av SLS arkivmaterial som finns på Nationalbiblioteket är tillgänglig i Nationalbibliotekets specialläsesal som vanligt. En del av det material som är digitaliserat finns tillgänglig via den nationella databasen Finna.

SLS ordnar under hösten föredragskvällar och seminarier under hösten som vanligt, men i närliggande lokaler i Kronohagen.

  Läs mer om kundbetjäningen under renoveringstidenDet händer på SLS

26.6 Oravais Visstuga i Pärtstugan

28.6 Korsholm Traditionshörna på spelmansstämman

  Fler evenemang hittar du här i SLS evenemangskalender!

 

| Mer
Skriv ut
Svenska litteratursällskapet i Finland | PB 158, 00171 Helsingfors | Tfn (09) 618 777 | info(a)sls.fi |