Sidkarta   |   Kontakt
 
Större textMindre text

Nyhetsbrev 9/2013 från Svenska litteratursällskapet i Finland

10.12.2013

Fyll julbockens säck med klappar från SLS!

Det finns många godbitar i Svenska litteratursällskapets utgivning av böcker, skivor, sångböcker och låthäften som du kan glädja familj och vänner med. Våra böcker säljs i Finland i välsorterade bokhandlar samt i Vetenskapsbokhandeln. Besök Vetenskapsbokhandeln på Kyrkogatan 14 i Helsingfors, eller shoppa loss i deras webbutik.

I Sverige distribueras och säljs ett urval av SLS böcker av Bokförlaget Atlantis. Mer information finns på förlagets webbplats.

  

Boken om Sarvlax herrgård finns nu åter i butik

Hösten 2010 gav SLS ut Sarvlax – Herrgårdshistoria under 600 år, en bok som gör en djupdykning i herrgården och godset Sarvlax historia ända fram till 1900-talets omvälvningar. Boken väckte stort intresse och sålde snabbt slut. Nu är den efterfrågade nytryckta upplagan här!

Du som prenumererar på SLS nyhetsbrev kan du nu köpa boken med 25 % rabatt (norm. pris 38 euro)! Beställ boken direkt av SLS (info@sls.fi, tfn +358 9 618 777) eller besök Vetenskapsbokhandeln personligen. Ange rabattkoden JUL2013. Erbjudandet är i kraft till 23.12.2013. (Observera att Vetenskapsbokhandeln har julstängt 23.12.2013–6.1.2014.)

Sarvlax i Pernå är en av de två herrgårdar i Finland som byggdes i sten på 1600-talet, den andra är Villnäs utanför Åbo. Sarvlax är ändå mer än sitt "barockslott". Den gamla herrgårdsmiljön var ett eget mikrokosmos där ägaren med sin familj ingick i en större helhet. Sarvlax utgjorde ett hem för en brokig och stor skara anställda och underhavande från inspektor och torpare till backstugusittare och "romphjon". Det traditionella gårdssamhället upplöstes under 1900-talet, men berättelserna och traditionerna består.

  Läs mer om boken

  Uppslagsverket Finland om Sarvlax herrgård

  

Rosenfink skivdebuterar

På sin första och nyligen utgivna cd spelar den finländska folkmusikgruppen Rosenfink i huvudsak nya tolkningar av gamla låtar och visor från de svenskspråkiga trakterna i södra Finland. Rosenfink presenterar de gamla visorna och låtarna för en ny publik, arrangerade i gruppens egen stil.

Pauliina Pajala, Jarmo Romppanen  och Juulia Salonen bildade gruppen  Rosenfink  2009. Deras intresse för folkmusiken i södra Finland har inspirerat  dem till att söka visor och låtar bland uppteckningar och inspelningar i olika arkiv. Gruppen fascineras av de traditionella sångarna, spelmännen och deras musik och vill dela med sig av sina upplevelser.

Innehåll
1.   Säj säj
2.   Ögonsten
3.   En sol på fönsterrutan
4.   Där växte träd
5.   Allt under himmelens fäste
6.   Villi ni gå till noten
7.   Slängpolskor från Nyland
8.   Två skälmar
9.   En visa vill jag sjunga
10. Janssons frestelse

  Lyssna på Rosenfink på Myspace.com

Skivan ges ut som nummer 28 i SLS/Finlands svenska folkmusikinstituts serie Folkmusik från Finlands svenskbygder. Skivan kostar 20 euro och kan beställas direkt av SLS/Finlandssvenska folkmusikinstitut (folkmusik@sls.fi, tfn +358 6 319 56 01).

  Läs mer om Rosenfink på gruppens webbplats

  Söker du fler skivor med folkmusik? Se skivor ur samlingarna hos SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut och SLS/Folkkultursarkivet

  

SLS kalender 2014

Håll ordning på årets dagar med hjälp av Svenska litteratursällskapets populära väggkalender! Kalendern visar tolv bilder som beskriver olika typer av arbeten och olika arbetssituationer. Fotografierna är från den första halvan av 1900-talet och finns i SLS arkiv.

Väggkalendern kostar 12 euro och kan köpas i Vetenskapsbokhandeln.

| Mer
Skriv ut
Svenska litteratursällskapet i Finland | PB 158, 00171 Helsingfors | Tfn (09) 618 777 | info(a)sls.fi |