Sidkarta   |   Kontakt
 
Större textMindre text

Fängslande livsöden - människorna kring Victor Tuderus

Fotograf: Eva GäddaBoken Militär och målare, som skildrar Victor Tuderus upplevelser från rysk-turkiska kriget 1877-1878, har utgivits på SLS förlag. Inför bokutgivningen intervjuade utgivaren Eva Gädda Marjatta Tuderus i hennes hem i Esbo. Marjatta Tuderus (f. 1926, flicknamn Selinheimo) var gift med Sten-Gustav Tuderus, sonson till Victor Tuderus och Sophie von Remy. I samtalet som uppstod vid köksbordet berättar Marjatta med inlevelse om de många färgstarka personerna kring Victor Tuderus.

Victor Tuderus - även stiliga män gör etikettsbrott
Victor Tuderus (1852-1925) även kallad "farfar" inledde sina militära studier vid Nikolajevska kavalleriskolan i S:t Petersburg. Han inledde sin militärkarriär som fänrik vid Livgardets Dragonregemente 1872. Militärlivet hade sina egna koder och förhållningssätt som det gällde att följa även på fritiden men det hände att även de duktigaste militärerna trampade i klaveret.
Lyssna på inslaget

Gustav Edvard Tuderus - visioner om ett engelskt stuteri till Kosoniemi gård
Gustav Edvard Tuderus, (1812-1877), far till Victor Tuderus, även kallad "generalen" utbildades till fästningsingenjör vid Ingenjörsskolan i S:t Petersburg och kom därför att vistas på flera olika fästningsorter i det ryska imperiet. År 1854 köpte han Löytis gård i Kristina socken och senare övertog han också fädernegodset Kosoniemi. Gårdslivet var rikt och Gustav Tuderus var en skicklig förvaltare med stora visioner för gårdarna men de ekonomiska realiteterna satte ibland käppar i hjulen. Marjatta Tuderus håller för tillfället på att översätta Gustav Tuderus brev från svenska till finska. Breven innehåller många spännande händelser från ett svunnet Ryssland.
Lyssna på inslaget

Sophie von Remy - från kejserliga hovet i Petersburg till Löytis på finska landsbygden
Sophie von Remy (1864-1954) var rysk generalsdotter och första fru till Victor Tuderus. De hade ett romantiskt första möte på Krim och som nygifta flyttade Victor och Sophie hem till den Tuderuska släktgården, Löytis. Sophie, som var kejsarens guddotter, hade fått sin uppfostran vid Smolna institutet och vantrivdes på den finska landsbygden. Äktenskapet slutade fjorton år senare i skilsmässa men Sophie stannade kvar i Finland. När hon blev gammal tog Marjatta och Sten-Gustav Tuderus hand om farmodern, som till sin personlighet var både fascinerande och krävande.
Lyssna på inslaget

Edvard Voldemar Tuderus - kvarlämnad vid kadettskolan
Victor Tuderus son Edvard (1884-1935) stannade i Finland för att avsluta sina studier vid Finska kadettkåren när Victor och Anna Tuderus flyttade till Nice i Frankrike. När kadettkåren lagts ner verkade han bl.a. som telegraftjänsteman. Som ung och ryskkunnig telegraftjänstman fick han föra telegram till kejsarbåten. Han var gift med Saima Nikander och i äktenskapet med henne fick han sonen Sten-Gustav. År 1916 gifte han om sig med Annie Jakowleff.
Lyssna på inslaget

Marguerite Tuderus - levnadskonstnärinnan "tant Marguerites" strapatser
Marguerite Tuderus (1886-1983), född Florus-Blanc och tredje fru till Victor Tuderus, flyttade från Nice till Helsingfors 1926 efter Victors död. Hon blev en känd kulturpersonlighet inom de frankofila kretsarna i Helsingfors. Marguerite grundade bl.a. den franska amatörteatern la Compagnie d'Amateurs de Théâtre Français 1943 och undervisade i franska. "Tant Marguerite" var en äkta fransyska - förfinad, arrogant och driftig.
Lyssna på inslaget

Läs mer om boken Militär och målare

| Mer

 

Aktuellt vid SLS

7.4 öppnar SLS nya kundtjänst i Helsingfors

Ny bok: Roll, retorik och modernitet i Bertel Gripenbergs lyrik

SLS arkiv och bibliotek i Helsingfors stängt p.g.a. renovering

Ny lösningsmodell för att trygga fortsättningen för klipparkivet vid Brages Pressarkiv

Ny bok: Havet, handeln och nationen. Släkten Donner i Finland 1690–1945

Utredningen om Brages pressarkiv färdig


Evenemangskalendern
Nyheter via RSS

Svenska litteratursällskapet i Finland | PB 158, 00171 Helsingfors | Tfn (09) 618 777 | info(a)sls.fi |