Sidkarta   |   Kontakt
 
Större textMindre text

Nyhetsbrev 3/2011 från Svenska litteratursällskapet i Finland

17.6.2011


Norrbaggar, en av tre folkmusikskivor som SLS ger ut i nytryck, innehåller spelmansmelodier från Essetrakten.
Musiktema för alla sinnen: Läs, titta, lyssna!

Musik i många former präglar sommaren vid SLS. I det nya numret av Källan, med musik som tema, kan du bland annat läsa om musikens roll för identiteten och konstruktionen av identiteten och om traditionell folkmusik som möter nya uttrycksformer. Du får också möta Svea Jansson, en av Nordens främsta vissångerskor.

Musik handlar det också om i två korta filmer på SLS webbplats. Möt Som Folk, trion som gräver bland arkivskatter för att få inspiration till helt ny folkmusik, och Ann-Marie Häggman, fältarbetaren som under många år dokumenterade de finlandssvenska spelmanstraditionerna.

Folkkultursarkivet har i dagarna gett ut cd-nytryck av tre skivor med folkmusik, som länge har varit slutsålda: En skiva med österbottniska menuetter och polskor från 1969, en med folkmusik från Esse och en med Jeppolåtar, båda från 1976.

  Läs Källan som e-tidning
  Se filmerna om folkmusikgruppen Som Folk och fältarbetaren Ann-Marie Häggman
  Smakprov från och beställningsuppgifter om de nytryckta skivorna


Unika fotografier donerades till Österbottens traditionsarkiv

Hembygdsrådet Lars Axén från Kristinestad har donerat hela sitt fotoarkiv till Österbottens traditionsarkiv vid SLS. Arkivet omfattar både Lars Axéns egna bilder från en mer än sjuttioårig fotografkarriär och bildsamlingar av andra fotografer som Axén har tagit vara på under årens lopp.

I materialet finns bland annat en del av Kristinestadsfotografen Ina Roos bilder från förra sekelskiftet. Axén har själv dokumenterat byggnadshistoria, lokala händelser och människor i Sydösterbotten.

  Läs mer

  

Statsrådet Mauritz Hallbergs pris 2011

Två pris om 9 000 euro ur statsrådet Mauritz Hallbergs fond har tilldelats fil.dr Maria Vainio-Kurtakko för avhandlingen Idyll eller verklighet? Albert Edelfelt och Gunnar Berndtson i det moderna genombrottets ambivalens och jur.dr Mårten Knuts för avhandlingen Kursmanipulation på värdepappersmarknaden.

SLS delar sedan 1920 årligen ut statsrådet Mauritz Hallbergs pris till forskare som i ett vetenskapligt arbete, utgivet i original på svenska i Finland, visat prov på särskilt framstående forskning.

  Läs mer

  

Nya böcker om Henry Parland, Edith Södergran och grevinnan Sophie Creutz

Två samlingar med artiklar om de finlandssvenska modernisterna Henry Parlands och Edith Södergrans författarskap har utkommit på SLS förlag. I Erhållt Europa / vilket härmed erkännes samlas forskare från Ryssland i öst till USA i väst kring helt nya aspekter på Henry Parland (1908-1930). På fria villkor lyfter bland annat fram Edith Södergrans inflytande i de olika nordiska länderna.

Sophie Creutz och hennes tid är en fascinerande berättelse om adelsfamiljernas levnadssätt och tankevärld i sydöstra Finland under 1700-talet. Huvudperson är grevinnan Sophie Creutz, som författaren Kirsi Vainio-Korhonen följer från vaggan till graven i en levnadsberättelse färgad av politiska intriger.

  Läs mer om de nyutkomna böckerna
  Höstens utgivning på SLS förlag

  

Invandring tema i höstens föredragsserie

Under fyra måndagskvällar i höst bjuder SLS in till föredrag med invandring, återvandring och integration som övergripande tema. Föredragsserien Jag är ju utlänning vart jag än kommer bjuder på aktuell forskning, historiska tillbakablickar och nedslag i vår mångkulturella samtid.

  Skriv ut föredragsseriens program (pdf)


Svenska litteratursällskapet i Finland önskar dig en trevlig sommar!

| Mer
Svenska litteratursällskapet i Finland | PB 158, 00171 Helsingfors | Tfn (09) 618 777 | info(a)sls.fi |