Sidkarta   |   Kontakt
 
Större textMindre text

Nyhetsbrev 8/2009 från Svenska litteratursällskapet i Finland

20.10.2009 

Hör aktuella SLS-författare på bokmässan

Helsingfors bokmässa närmar sig - från torsdag till söndag (22-25.10) kan du bekanta dig med Svenska litteratursällskapets utgivning i monter 6f49 i de gulröda finlandssvenska kvarteren!

SLS koordinerar det finlandssvenska programmet på scenerna Södergran och Totti. Sverige är temaland på mässan och märkesåret har en given plats i programmet. Hör till exempel historikerna Max Engman och Nils Erik Willstrand sammanfatta märkesåret och följderna av att Sveriges rikshalvor skildes åt 1809. Passa också på att köpa Camilla Asplund Ingemarks nyutkomna bok Historiska sägner (läs mer nedan).

På torsdag debatteras matkultur på Södergranscenen. Yrsa Lindqvist, bokaktuell på SLS med boken Mat, måltid, minne - Hundra år av finlandssvensk matkultur diskuterar matens sociala och kulturella betydelse tillsammans med Vivi-Ann Sjögren.

Agneta Rahikainen, redaktör för boken Jag är ju utlänning vart jag än kommer. En bok om Henry Parland (SLS 2009) och Kjell Westö samtalar på söndag om det moderna, livskraftiga 20-talet, där jazzen, fotokonsten och automobilen slog igenom och där Henry Parland höll tummen på tidens puls.

Detta och mycket mer på bokmässan - välkommen!

  SLS program på bokmässan (utskriftsvänligt format)
  Bläddra i de finlandssvenska scenernas hela program 


Nya böcker från SLS förlag

I boken Mat, måltid minne. Hundra år av finlandssvensk matkkultur lyfter Yrsa Lindqvist fram de stora förändringar som matkulturen i Svenskfinland genomgick under 1900-talet. Lindqvist utgår från det mångfasetterade arkivmaterialet i Folkkultursarkivet vid SLS och tecknar upp en matkultur som från att ha varit lokalt förankrad blivit en del av de internationella strömningarna.

Boken Historiska sägner presenterar 1808-09 års krig som det uppfattats och återberättats i muntlig tradition på landsbygden runtom i det svensktalande Finland. Sägnerna i boken upptecknades cirka hundra år efter kriget, vid sekelskiftet 1900. Folkloristen Camilla Asplund Ingemark studerar sägnerna som muntlig tradition och återger och analyserar återkommande teman i dem, medan historikern Johanna Wassholm i en inledande artikel granskar historiska föreställningar om Ryssland och ryssarna.

Fredrik Pacius, violinist, tonsättare och dirigent av nordtysk härkomst, bidrog starkare än någon annan till att utveckla Finlands musikliv under 1800-talet. I boken Fredrik Pacius, kompositör i Finland, kastar Tomi Mäkelä nytt ljus över kompositörens uppväxt och utbildning i Tyskland och beskriver hans väg från Hamburg via Stockholm till Helsingfors. Pacius centrala verk diskuteras ingående, men också mindre kända arbeten och biografiska dokument lyfts fram.

  Läs mer om böckerna på förlagets webbsidor

 

  

Arkivpärlor i SLS-kalendern 2010

Svenska litteratursällskapets väggalmanacka 2010 är här! Den vackert formgivna kalendern innehåller tolv bilder på pärlor ur SLS arkiv. Kalendern ger en försmak på den bok som nästa år ska presentera arkivens och bibliotekets material i bild och text. Kalendern, vars rutor också rymmer mindre anteckningar, är en uppskattad present - inte minst i julklappssäcken!

  

Snacka om tal! Ny temahelhet på Kulturnyckeln

I en ny temahelhet på webben sätter SLS fokus på det talade språket och den svenska som talas i Finland i dag. Helheten Snacka om tal på ungdomsavdelningen Kulturnyckeln är dels uppbyggd av lättlästa texter om bland annat dialekt, slang och ungdomsspråk, dels av Språkarkivets ljudinspelningar från ett femtiotal kommuner i Svenskfinland. I webbfrågelistan De va helt najs! får eleverna fundera på hur de själva använder språket: kommer talspråket ibland in också i skriften?

Temahelheten lanseras med en tävling för högstadie- och gymnasieelever där uppgiften är att teckna en egen serie med anknytning till talspråk. Med i juryn är serietecknaren Sebastian Nyberg, vars serier också illustrerar temahelheten på webben.

  Ungdomsavdelningen Kulturnyckeln på sls.fi


Seminarium om Knut Hamsun

Den 4 november arrangeras seminariet Knut Hamsun 150 år på Svenska litteratursällskapet. Seminariet om den norske författaren och nobelpristagaren är öppet för alla intresserade. Seminariet arrangeras i samarbete med Norges ambassad och Nifin - Nordens institut i Finland.

  Se programmet

  

Det händer på SLS 

4.11 Knut Hamsun i Norge, Finland och världen. Seminarium.
16.11 Händelser vid vatten. Del 3 i höstens föreläsningsserie.
20.11 Städernas språk. Seminarium för studenter, lärare och forskare i nordiska språk.
27.11 Invandring och mångkulturalism i Finland under 1800- och 1900-talet. Seminarium.

  Läs mer i evenemangskalendern på sls.fi

 

Svenska litteratursällskapet i Finland | PB 158, 00171 Helsingfors | Tfn (09) 618 777 | info(a)sls.fi |