Sidkarta   |   Kontakt
 
Större textMindre text

Nyhetsbrev 2/2009 från Svenska litteratursällskapet i Finland

6.2.2009 

Intervju med 2009 års Tollanderpristagare Leif Salmén

Foto: Janne RentolaFörfattaren Leif Salmén tilldelades i går Karl Emil Tollanders pris på 35 000 euro vid Svenska litteratursällskapets årshögtid. Totalt fick femton författare, vetenskapsutövare och konstnärer ta emot pris under kvällen.

Leif Salméns senaste bok Ner från Akropolis är en samling politisk-filosofiska och humanistiska reflektioner kring personer och skeenden från olika tider och miljöer kryddade med egna livserfarenheter. Enligt prisnämnden förhöjs läsupplevelsen av författarens förmåga att locka med sig och utmana läsaren i den diskussion som förs.

I en videointervju för SLS berättar Leif Salmén om den inspirationskälla som det offentliga livet utgör, om maktlystnaden som drivkraft och om revolutionernas barn.

  Till videointervjun med Leif Salmén
  Se en komplett lista över pris- och stipendiemottagare 5.2


Lyssna på SLS föreläsningsserie på webben!

Från och med i vinter spelas SLS föreläsningsserie in och sätts ut som ljudfiler på webben. Först ut i föreläsningsserien Det var en finne, en svensk och en ryss var författarna Karmela Bélinki och Anna-Lena Laurén, som den 19 januari lockade fullt hus på SLS.

  Lyssna på Karmela Bélinki och Anna-Lena Laurén

  

Författarporträtt: Greta Langenskjöld

Greta Langenskjöld, författare av religiös lyrik och mångårig rektor för Svenska privata läroverket för flickor i Helsingfors, skulle i dag ha fyllt 120 år. Historiska och litteraturhistoriska arkivet uppmärksammar jubilaren med ett författarporträtt.

Greta Langenskjöld utkom med ett flertal diktsamlingar under sitt liv men även bl.a. med en levnadsteckning över Paul Nicolay, en känd evangelist och studentledare. Langenskjöld var kväkare och trogen sitt pacifistiska ideal även aktiv inom den kristna fredsrörelsen. Hon engagerade sig också i de ryska flyktingarnas välfärd i Finland.

  Till Historiska och litteraturhistoriska arkivets författarporträtt

  

Nya funktioner i webbspelet Krutdurken 1808-1809

Effektivare manöverfunktioner, färgoptimering med tanke på färgblinda spelare och bättre respons- och tipsmöjligheter hör till nyheterna när Krutdurken, SLS webbspel om finska kriget, uppdateras. Den uppdaterade versionen av spelet hittas från och med måndag på adressen https://www.sls.fi/krutdurken

Krutdurken har sedan december funnits i fullversion på SLS webbplats. Det pedagogiska webbspelet, med 12-15-åringar som huvudsaklig målgrupp, kan spelas både i klassrummet och på fritiden.

  Krutdurken 1808-1809  


Det händer på SLS

23.2.2009 Det var en finne, en svensk och en ryss. Del 2 i vårens föreläsningsserie om språktillhörighet och identitet. Författarna Zinaida Lindén och Lars Sund föreläser.

20.3.2009 Forskarseminarium om ungdomsspråk. Sista anmälningsdag 8.3. 

  Närmare information i SLS evenemangskalender!

Svenska litteratursällskapet i Finland | PB 158, 00171 Helsingfors | Tfn (09) 618 777 | info(a)sls.fi |