Första sidan
   
 

 
 
 


 
   
   
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Runebergs bakelse

Runebergstårtan, ett tjockt, cylinderformat bakverk uppkallat efter J.L. Runeberg, började bakas av gästgivaren och sockerbagaren Lars Henrik Astenius i Borgå på 1840-talet och hörde till skaldens favoritbakverk. Fredrik Ekbergs bageri i Helsingfors var det första som marknadsförde tårtor med Runebergs namn redan år 1856, under skaldens livstid.

I Fredrika Runebergs receptbok finns däremot receptet till ett bakverk kallat Runebergs bakelse. Bakelsen, som delvis avviker från den traditionella Runebergstårtan, består av en mördeg utan bakpulver och gräddas i runda bleckplåtsformar utan botten. Om formen som används är hög och cylinderformad har den färdiga bakelsen samma form som dagens Runebergstårta.
Receptet till Runebergs bakelse lyder:

1 skålpund [ca 425 g] smör, 1 skålpund mjöl, 1 skålpund socker, ¼ skålpund sötmandel och ¼ skålpund dito bitter, 2 st ägg. Mandeln, oskollad, stötes men ej fin, knådas mycket, mycket väl på bordet, kaflas ut som vanlig tortdeg något tjockare än till vanliga tårtor. Urtages med runda bläckformer utan botten och gräddas med dem på spjell, i icke mycket stark värme, tills de blir ljusbruna, hvapå de med form ställas på degen och uttryckes sålunda att den råa skifvan blir under och den gräddade på, hvarefter man ofvanpå den gräddade delen lägger af rå smet en krans omkring och ett dubbelt kors ovanpå samt litet syllt deremellan, allt ini formen. Smörjes med äggula och sättes åter i ugnen. (större bild)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upp